6.13.2009

Sun Microsystems Battı

Merhabalar, geçenlerde bildiğiniz üzere SUN Microsystems şirketi, Oracle şirketi tarafından satın alındı. Bu yazımda ise; bu haberle ilişkili olarak "digital pazar"da oynanan oyunları, sahnelerin perde arkasını gözler önüne sereceğim...

2009, Nisan Ayı ortaları gibi; Oracle Corporation, Sun Microsystem'in her bir hissesine karşılık 9.50$ nakit para verdi. Sonuç olarak bu satış, ortalama 7.4 Milyar Dolar civarında olmuş oldu. Satışın daha fazla detaylarını bilmiyorum. Ama nedenlerini sıralayabilirim.

GÜNEŞ'in Sönmesi...
Microsoft, her ne kadar "beni bu bilişim pazarında geçebilecek tek şirket IBM 'dir" dese de; Oracle, database'leri ile dünya devi olmuş bir firma. Ve bir yerde okuduğum kadarıyla ( kaynağı hatırlayamıyorum üzgünüm ) Microsoft'tan sonra en zengin bütçeye sahip olan 2.firma da Oracle Şirketi. Şimdi ise SUN yani dolayısıyla JAVA'yı da bünyesine katmış durumda.

SUN'ın batma sebepleri ise, başta-tahmin edilebileceği gibi Dünya'da yaşanan kriz. Ama ben perde arkasında gördüğüm bir kaç olayıda sizlere bahsedeceğim. Bu olaydan çok önceleri, Microsoft bugünlere gelebilmek için yazılımları her ne kadar diğer firmalardan üstün olursa olsun, pazarı en yakından takip eden, hatta pazarı kendi belirleyen bir firma olmuştur. Örneğin internet tarayıcısı: Microsoft Internet Explorer'ın karşısına yeni rakiplerin çıkmaması için savaş verirken, birden rekabeti arttıracak ve pazarı karıştıracak; Netscape'i karşılarında bulmuştur. Hatırlandığı üzere Netscape'e karşı olan savaş ve bununla birlikte çekişmeleri yıllar sürmüş ve Microsoft IE'yi ayakta tutabilmeyi ve Netscape'i de gerekse psikolojik savaş gerekse diğer durumlarla alt etmiştir.

Pekiyi bu satıra kadar anlattıklarımın Sun'ın batmasıyla ne ilgisi var ? Çok yakından ilgisi var. 2000'li yılların başlangıcında Mirosoft, SUN yani JAVA'nın özelliklerine benzer .net framework'ü çıkarmıştır. .NET Framework, bazı mobil cihazlardan bilgisayarlardaki programlara, PDA'lerden bazı cep telefonlarına kadar birçok alana hitap etmiştir. Böylece java'nın tahtını oynatmayı başarmıştır.

Şimdi ise günümüzden biraz bahsedelim. Java dilini bilen programcılar çok rahatlıkla C# programlamaya geçebiliyorken, esnekliliğini ve bilgilerini de kaybetmemiş oluyorlar( ki C#'a geçiyorlarda ). .NET framework popülerliliğini kazandıkça, JAVA'da geriliyor. Üstelik .Net Java'dan daha hızlı ve arkasında Microsoft gibi bir firmanında olmasının avantajı çok büyük( çünkü işletim sistemleri ile birlikte geliyor-Vista, ve gelecek .Net Framework 4.0 >Seven ). Böylece, şuan Sun Microsystem daha fazla bu ataklara dayanamayacağını düşündüğü için Oracle'ın çatısı altına da girmiş durumda...

Bu birazda tekelleşme olayı. Fakat her büyük firmanın yapması gereken bir olay( Bu yüzden Microsoft'un strateji plan ve araştırmalarını yapanlarıda burdan tebrik ederim. ). Microsoft firması, nasıl ASP'den sonra, ASP.NET'i çıkarıp, şu sıralar PHP'ye büyük depremler yaratıyorsa, anlattığım bu olayda - pazarda geniş yankılar uyandırmış olan ama gitgide sönüp, GÜNEŞ'in BATMASINA neden olan en büyük sebeplerden biridir.

Ben yazar, pazar araştırmacısı, maliye:) yada strateji plancısı değilim. Ama bu pazarda yapılan bu oyun, geniş yankılar uyandıran bu haber, hiçbir bilg.müh - bilg.programcısı tarafından es geçilmemesi gereken en büyük olaylardan biri...

Bakalım, gelecek bize daha neler gösterecek...

Saygılarımla,
Orkan ARIKAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
back to top