3.31.2009

Internet Explorer 8 inceleme

Merhabalar,
Bu seferki yazımda ise size internet explorer 8 hakkında görüşlerimi dile getireceğim.Microsoft, geçtiğimiz günlerde beta ve rc. sürümlerinden sonra, nihayet kararlı sürüm olan "internet explorer 8"i yayınladı...

Kişisel görüşlerimi dile getirmeden önce kurulum linklerini size vermek istiyorum.İşletim sisteminiz ( Microsoft Server 2008, XP, Vista yada Se7en )ingilizce ise buradan, Türkçe ise buradan ie8'i indirebilirsiniz.Dikkat ettiğiniz gibi ie7 sürümünde de karşılaştığımız üzere ie8, Microsoft Me, 2000 yada 98 işletim sistemlerinde çalışmamaktadır.

Linklerin herhangi birinden indirim tamamlandıktan sonra, yapacağınız kurulum aşamasından kısaca bahsedeyim.İndirilen kurulum dosyasına tıkladığınızda, ie8'in kararlı çalışabilmesi için gerekli olan os update'lerini tarıyor, indiriyor-kuruyor ve sonrada ie8'i kurarak bilgisayarınızı yeniden başlatıyor.
Eğer yükleme sırasında bir hata alıyor ve ie8'i kuramıyorsanız,bu linkten kurulum fix güncellemesini yapabilirsiniz.

Şimdi gelelim, ie8'in yeni özelliklerine...
Microsoft'un yapacağı yenilikler üzerine tahmin ettiğim gibi ie8'de,daha çok güvenlik,daha hızlı sörf ve daha kullanışlı ortam için yeni özellikler bulunmaktadır.

IE8'in başlıca yeni özellikleri:
-Sayfa tarama motoru geliştirilmiş,
-InPrivate modu eklenmiş,
-Otomatik "çökme-kurtama" modu geliştirilmiş,
-Phishing Filter'ler geliştirilmiş/optimize edilmiş,
-Favoriler geliştirilmiş,
-Eski sayfaların kaydı ve onlara hızlı geçiş eklenmiş,
-Plugin desteği genişletilmiş( Accelerator*, Web Slices* ),
-Ve birkaç minor özellikler eklenmiş...

Sayfa görüntüleme, tab renklendirmeleri, bir tab'ın çöküşünde ie'nin tümden çökmemesi benim hoşuma giden özelliklerden bir kaçı.Sistemde ram ihtiyacı ise ie7'den daha fazla fakat bunun da performans artışı için yaptıklarını düşünüyorum( ilerki işlemler için önceden ram ayırma* ).Bu bahsettiğim özellikler haricinde çığır açacak ve bu "browser savaşları"na yeni bir soluk getirecek bir özelliği bulunmuyor.Fakat genel olarak, ie7'den sonra ie8'in,şuanki firefox ve opera gibi alternatif browser'ların önceden yaptığı özelliklere yetişmesi ve onları düzgün kullanması güzel birşey.

Bu arada oluşan bir hatadan da bahsetmeden geçemeyeceğim. IE8'i kullanırken bazı sayfalarda, özellikle wordpress temalı sayfalarda "tasarımın bozulduğu"nu gördüm.Eğer sizde bir web master'sanız bunu head taglarının arasına yazacağınız kodla düzeltebilirsiniz.Aksi halde ie8 kullanan bir kişi,tasarımını özene bezene yaptığınız siteyi berbat bir biçimde görebilir.En azından Microsoft bu sorun için şimdilik kısa bir çözüm bulmuş.

COM( component object model ) mimarisi üzerine kurulan ie'ler serisi ie8'de de tabiki devam etmekte.iexplorer.exe'ın yapı taşları olan bu BrowseUI.dll, IEFrame.dll, URLMon.dll, ShDocVw.dll, WinInet.dll gibi dynamic linked library dosyalarının biraz daha geliştirilmiş ve iyi referanslanmış olması olumlu bir düşünce olduğunun haricinde açık kaynak olmaması ve plugin desteklerine "tam ve düzgün" yer vermemesi herzaman için "uzman kullanıcı" kaybetmesine de bir diğer etken aslında...

Son sözler olarak; işletim sistemleri ile beraber gelen bu yazılım; uzman olan son kullanıcıların her nekadar ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamasada, pazarda bulunan ve en çok kullanılan browser olma özelliğini devam ettiriyor. Umarım ilerki sürümlerinde daha da gelişir ve biz MS fanatiklerinin yüzünü tam olarak gülümsetir :)

IE8 Türkçe indir: bu linke
IE8 ingilizce indir: bu linke
Accelerator ile IE8i hızlandırma: bu linkte
"IE8 kurulum hatası" düzeltmek için: bu linke
İşletim sistemine göre farklı yüklemeler için: bu linke
-gidebilirsiniz...

Internet Explorer 8 incelemesi ve kişisel görüşlerimi okuduğunuz için teşekkürler...

Saygılarımla,
Orkan ARIKAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
back to top