6.10.2009

Bing Arama Motoru

Microsoft, 01 Haziran 2009 tarihinde yani bu yazıdan aşağı yukarı 1 hafta önce yeni arama motoru Bing'i kullanıcılara açtı. "Google'ı tahtından indirecek" denilen bu yeni arama motoru hakkındaki görüşlerimi, bu yazımda sizlerle paylaşacağım.

Bing ile Bingo !
Microsoft'un sadece tanıtımına yaklaşık 100 milyon dolar harcadığı yeni arama motoru "Bing" şuan beta sürümünde ve yayında.
www.bing.com adresinden bu arama motoruna ulaşabilirsiniz.

Microsoft daha önce "live search"-"msn search" gibi isimlerle kullanıcılarının karşısına gelmişti. Kullanıcılarının aklında, "msn" denilince "messenger programı" veya "live" denilince "başka çağrışımlar" oluştuğu için, Microsoft'un arama motorlarının başarılı olsa dahi, Google'ın biraz daha gerisinde olduğu düşünülmüş. Bu yüzden yepyeni bir imaj ve isimle Bing olarak karşımıza geldiler. Bing'in kelime anlamı ise düşünüldüğünden çok farklı. Bing, İngilizce'de asıl olarak; küçük küme,kümeler anlamında yada "bing cherry" - bir tür koyu renkli kiraz anlamında kullanılabiliyor. Microsoft'un reklamcılarının asıl düşündüğü ise, bir arama yaptıktan sonra "İşte buldum"-"Bingo!" demelerinin bir nevi karşılığı. Hatta İngilizce olarak Bing kelimesinin "( internette )aradığını bulmak" yerine geçmesi, sözlüklere bu şekilde yazılması da Microsoft'un reklamcılarının bir diğer hedefi.

Bing'in Özellikleri

Öncelikle, Bing arama motoru sade bir dizayna sahip, hoş. Fakat "Bing" arama motoru sayfasına girdiğinizde arama kutusunun arkaplanına doğadan resimler konulması ilginç olmuş. Şahsi düşüncem; bir şeyi aramak için gelen bir kullanıcı, arka planı gördükten sonra aramak istediği şeyi unutabilir, arkaplana dalabilir/takılabilir ve bunlar hoş olmaz. Ama Microsoft'u da anlıyorum. Kullanıcıları evinde hissettirmek, rahatlatmak, sakin olmalarını sağlamak amacıyla bu resimlerde konulabilir. Bu konuda ne kadar başarılı olduklarını bize zaman gösterecek.

Bing'in diğer özelliklerine bakalım. Arama işlemini Google'dan biraz daha farklı yapmaya çalışmışlar. Örneğin "NewYork" kelimesini arama motoruna yazıp-henüz "enter" tuşuna basmadığımızda, "NewYork" ile ilgili en çok tıklanan/aranan kelimeler sıralanıyor( NewYorkTimes vs. ) Bing çıkmadan önce Google bunu yapmıştı. Fakat Bing'in getirdiği bir yeni özellik enter tuşuna bastığımız zaman, NewYork ile ilgili bazı şeyler sol tarafta sıralı kalabiliyor. Örneğin NewYork yazalım, ara tuşuna tıklayalım, sol tarafta New York City, New York Weather gibi hızlı ulaşım adresleri sıralanıyor. Güzel bir özellik olmuş. Buna benzer özellikler Google'da da vardı fakat kapalı olarak. Google'a girdiğimizde "New York Time" yazarsanız, New York şehrinin bulunduğu yerde şuan ki zamanı size gösterir;
"2:04am Wednesday (EDT) - Time in New York, United States of America"

Bunlar haricinde, Bing'in şuan getirdiği çok büyük bir yenilik yok. Arama sonuçlarında ise Google'ın biraz daha gerisinde. "Orkan ARIKAN" yazdığım zaman, Google hem bu blog adresimi, hem de ikinci blog adresimi "http://aorkan.spaces.live.com/" sıralıyordu. Bing'in çıktığı ilk zamanlar "Orkan ARIKAN" ı arattığımda, sadece "Microsoft'un hizmetinde olan spaces.live'a" bir bağlantı verdi. Google servislerinde barınan bu blog'uma bağlantı vermediğini gördüm. Tabiki hemen Bing'e girip, sayfamı kaydettirdim. Herşeyi doğru yaptığımı düşündüğüm halde 1 hafta geçmesine rağmen şuanda hala daha "Orkan ARIKAN" yazdığımda Google'daki blog adresim olan bu adres, Bing'te sıralanmıyor.

Bing Webmaster Center - Bing arama motoruna sayfanızı kaydettirmek için BU adrese tıklayabilirsiniz.

Sonuç olarak; Bing şuan Beta yayında ve kullanıcılarının bu arama motorunu kullanmasıyla database'leri biraz daha genişleyecek ve bununla ilişkili olarak kullanıcılara göre de geliştirilecek.
Bing Google'ı tahtından indirir mi ? Profesyonel olarak cevaplamak gerekirse: şuan bu soruya birşeyler söylemek için çok erken. Bunu bekleyip, zamanla göreceğiz. Ayrıca "Bing"in sadece bir arama motoru DEĞİL, bir "decision engine" olduğunuda sizlere hatırlatmak isterim.

Saygılarımla,
Orkan ARIKAN
 
back to top