1.24.2010

Yasaklı Sitelere Giriş, Suçu ve Zararları

Merhabalar, 2010 yılının ilk uzun makalesi ile karşınızdayım. Bu yazımda, diğer internet sayfalarında anlatılan yasaklanmış sitelere giriş yöntemlerinin zararlarını ve suçlarını, en hızlı ve en iyi yolu ararken nasıl "hack"lenebileceğinizi anlatacağım.

Bilindiği üzere Türkiye'nin aldığı radikal kararlarla, başta youtube olmak üzere bir çok siteye erişim durdurulmuştur.

Nerdeyse her Türk Forumunda, her blog köşesinde, her ün yapmış büyük sitelerde bile, bu yasaklı sitelere giriş yöntemleri anlatılıyor.

Bende bu yazımda;
bunlardan en çok tercih edilenleri -zararları ile birlikte sıralayacağım;

SUÇ ve CEZA
Yöntemleri ve zararlarını anlatmadan önce belirtmeliyim ki; bu yaptığınız/yapacağınız herhangi bir yöntem, illegal! Ve bir cezası vardır. Fakat bu "suç olayı" kullanıcılara biraz karmaşık yada saçma gelebiliyor. Yani bu iş; ince bir köprü misali. Şimdi, eğer bir şekilde başkalarını ilgilendiren bir iş yapmıyorsanız, bilgisayarınızla bir suç işlemiyor veya herhangi bir nedenden ötürü( sabıka vs. ) bilgisayarınız incelenmeyecekse; devlet sizin pc(personal computer) yani kişisel bilgisayarınıza karışamaz. Çünkü kişisel bilgisayar, sizin kişisel görüşlerinizi içerir, eğer bir şekilde 2.kişiler için herhangi bir saldırı/hakaret/zarar/tehdit unsuru vs. içermiyorsa, o bilgisayarda herşeyi yapmakta özgürsünüz.

Devlet bu siteleri yasaklamakla sadece "sizi" korumaya çalışıyor aslında. Ama kurunun yanında yaş da yanıyor. Internet filtreleme programlarını yada yöntemlerini bilmeyen ebeveynlerin sayısı oldukça fazla. Bu yüzden devlet, genç bireyleri korumak için, geçici çözüm olarak uyguladığını düşündüğüm bu yasakları getirdi. Şimdi bu yasakları tekil olarak algılamayın. Sadece sizde değil, tüm T.C. Devleti Vatandaşlarına uygulanmış yasaklardır bunlar. Örneğin; evde patlayıcı hazırlama tekniğini anlatan bir video; kötü niyetli kişiler tarafından izlenip hazırlandığında, bir akrabanız/arkadaşınız veya ailenizin bir ferdi çarşıdayken onlar için tehdit oluşturabilir. Bu verdiğim kötü örneğin konusu, sizi ilgilendirmiyor olabilir. Fakat bu, başkalarının da o örneklere girmediğini kesinlikle kanıtlamaz. O yüzden bu yasakları saçma buluyorsanız biraz geniş çaplı düşünün. Yani özet olarak demek istediğim, bu iş dolaylı olarak illegal. Tabi siz sadece youtube'ta programlama/yabancı kaynaktan matematik dersi/kamera şakaları/komik video'lar vs. izlemek istediğinizde, sözkonusu "yasaklı sitelere giriş yöntemleri"ni uyguladığınızda dolaylı yoldan SUÇ olsa dahi, devlet size CEZA vermiyor. Sizi rahat bırakıyorlar. Fakat yinede suç işlemiş sayılıyorsunuz. Nasıl suç olabilir ki? diye hala düşünüyorsanız, en basitinden şunu söyleyeyim; T.C. Devleti Mahkemesi'nin yasakladığı birşeyi bozmuş oluyorsunuz. Yasağı aşmış oluyorsunuz. O yüzden bu suç. Cezasının ağırlığı ise; devlete kalmış...

UYARI! Aşağıdaki anlatılan yöntemler; sözkonusu yasağın kırılma şekline değil; sizin bilgisayarınıza gelebilecek tehdit unsurlarına odaklanmaktadır.

UYARI! Herhangi bir şekilde aşağıda anlatılan yöntem veya yöntemlerin uygulanması durumunda, bunları uygulayan kişi/kişiler sorumludur. İçerikten meydana gelebilecek herhangi bir sorundan site sahibi/makale yazarı sorumlu değildir !


Yöntemleri ve Zararları

Yöntem-1>
İşletim Sistemlerine Göre değişken olarak HOSTS dosyalarını değiştirmek;
WINDOWS AİLESİ için;
windows vista = c:\windows\system32\drivers\etc
windows xp = c:\windows\system32\drivers\etc
windows 2k = c:\winnt\system32\drivers\etc
win 98/me = c:\windows
klasörlerinde bulunan HOSTS dosyasını not defteri veya herhangi bir text editörü ile açarak youtube ip ve adreslerini eklemek;
Örnek;
208.65.153.253 youtube.com
208.65.153.253 www.youtube.com
satırlarını eklemek. Bu satırları bulmak için google'a, youtube hosts yazarsanız, tüm listeyi elde edebilirsiniz. Aynı şekilde, diğer sitelere ulaşmak için onların ip aralıkları ve adres uzantılarını da yazarsanız; onlarada ulaşım açılacaktır.

Macintosh 9 ve eskileri için; Sistem Klasörü: Ayarlar veya Sistem Klasörü
Mac OS X, iPhoneOS için; /private/etc/hosts
Linux, BSD, için; /etc/hosts[3]
Novell NetWare için; SYS:etc\hosts
OS/2 & eComStation için; "bootdrive":\mptn\etc\
Symbian, Symbian OS 6.1-9.0için;C:\system\data\hosts
Symbian OS 9.1+ için; C:\private\10000882\hosts (AllFiles capable only)
Android OS için; /system/etc/hosts

Türkiye'de de kullanımı yaygın olan iPhone cep telefonlarından( yada ipod'tan ) internete girenler oldukça fazla. Bunlarda hosts dosyasını değiştirebilirler. Bu OS'lerin içinde bulunan "youtube app" ile, direkt bağlantı olduğunu da unutmayın. O yüzden youtube'u açmanıza gerek yok.

Yöntem-2> Bir grubun hazırladığı HOSTS dosyası karışık sitelerin ip ve adreslerini içermektedir. Dilerseniz, bu dosyayı >buradan< indirebilirsiniz,

Yöntem 1 ve Yöntem 2 için gelelim makalemin amacına;
HOSTS dosyalarını değiştirmek, bir nevi programlara port açmaya benzer. Çünkü local host'ta node'ları direkt yazarak yeniden yönlendirme oluşturuyorsunuz. Örneğin MyDoom solucanıda HOSTS dosyasını editlemişti. Başka bir trojan,virus,worm; kaspersky, Nod32 gibi güvenlik sitelerinin ip'sini loopback( 127.0.0.1 ) vererek antimalware yazılımınızın update olamamasını, yada web browser'ınızdan bu tür güvenlik sitelerini ziyaret etmenizi engelleyebilir. Bu yüzden bir nevi önüne geçmek için; bilgisayarınızı guest olarak kullanın( yada hosts file protection'a sahip olan bir antimalware kullanın ). Yada administrator olarak pc'sini kullanan kişiler, dosya izinlerinden HOSTS dosyasını read-only yaparak bunu bir şekilde önleyebilir. Aynı zamanda, bu açıklık- örneğin google.com'a girdiğinizde, HOSTS dosyanız Google için değiştirilmişse; html trojan'ı internetten rahatça kapabilirsiniz. Siz sanarsınız ki; facebook'a erişemiyorum, bing'e, google'a giremiyorum* oysa bunun nedeni, "hack"lendiğiniz için olabilir =)

Yöntem-3> Kullandığınız web browser’a http://208.65.153.253/ veya http://208.65.153.243/ adresini girmek.

Yöntem-4> DNS sunucularının değişikliği.
DNS sunucusunu değiştirmek için;
Denetim Masası > Ağ Bağlantıları > Modem bağlantınıza sağ tıklayıp özellikler...
"Ağ iletişimi" sekmesinden sonra alttaki listeden "Internet iletişim kuralları TCP/IP"yi seçin. Özelliklere tıklayın. Açılan pencereden DNS sunucu adreslerini kullan tuşuna tıklayın. DNS sunucu adreslerini girin.
Hızlı ve güvenli sayılan bir dns sunucusu için;
4.2.2.1
4.2.2.2

Yöntem-5> IP'si Türkiye haricinde olan bir proxy'yi web browser'ınıza girebilirsiniz.

Yöntem 3,4,5'te de, özellikle 5'te; proxy ile başka bir bilgisayarın interneti paylaşmaya kalkarsanız; sizin bilgisayara malware bulaşma olasılığı oldukça yüksek. Bunun için güvenilir bir bilgisayara bağlanmanın yanısıra, bir de bilgisayarınızın güvenlik duvarına sahip olması lazım. Ayrıca bir anti-malware ve DeepFreeze gibi çözümlerde bulunması, ek güvenlik getirecektir.

Diğer yöntemler olarak, proxy built-in webbrowser'lar, firefox add-on'ları, ip address ve site uzantılarını sorgulayıp hosts dosyasına aktaran programlar ve daha niceleri de mevcut. Fakat herbirinin ayrı olarak bilgisayarınızı tehlikeye atmasıda kaçınılamaz...

Yasaklı sitelere girişte apayrı bir yöntem olarak, adsl servis sağlayıcının değiştirilmesi de bahsedilmektedir. TTNET haricinde, bir başka serviste*; yasakların uygulanmadığı görülmüş. Tabiki ne kadar süre sonra uygulanır? Uygulanmaz mı? Orasıda kesin çözüm değil...

Makalenin özeti olarak; bir mahkemenin yasakladığı siteye ulaşımı sağlamak suç olduğu gibi, kendi bilgisayarınızıda değişik şekillerde tehlikeye atıyorsunuz.
Bu durumda, şuanlık yapabileceğiniz en iyi şey; geçici çözüm olarak uygulandığını düşündüğüm bu yasaklara uymak ve sörf yapacağınız konu üzerine sitelerin alternatiflerini bulmak...

Saygılarımla,
Orkan ARIKAN

1 yorum:

  1. Super fikir... 10 numara... Evet öyle yapmaları gerekirdi... Sorun yaşamaya devam ediyoruz.
    " http://hayaman.blogspot.com " Halil İbrahim KİTAPLARI' ndan.

    YanıtlaSil

 
back to top